tiistai 15. joulukuuta 2009

Lähtövalmistelu

Istun tässä sohvallani juuri ostamani pitkät kalsarit jalassa, ja ikkunan toisella puolella on noin 1876926 astetta pakkasta (jouduin ensimmäistä kertaa ikinä ostamaan itselleni pitkät alushousut, tässä on jotain takana, ehkä vanhenen). Lento Madridiin lähtee nyt tasan kuukauden päästä, 15. tammikuuta. Suhteutettuna blogitekstin ensimmäiseen lauseeseen lähtö ei juurikaan ahdista, enemmänkin tuntuu vapauttavalta. Lähtö vapauttaa minut monesta asiasta, josta en tällä hetkellä jostain syystä kykene kunnolla nauttimaan: opiskelu, työ, talvi... ja nyt kun Annikin on Australiassa, arki yleensäkin.

Anni on ehkä se ainoa asia, minkä takia on hieman negatiivinen fiilis lähdöstä... Tuntuu pahalta olla erossa lähes koko kevät ja alkukesä. Muuten kaikki vaikuttaa aika jännittävältä ja innostavalta. Kun vaan saisi nämä käytännön asiat alta pois.

---------------

Niin, ennen lähtöä joutuu hoitamaan käytännön asioita. Vihaan käytännön asioita ja niiden hoitamista. Opin itseäni paremmalta arjen osaajalta mielenkiintoisen kikan, jolla asiat saa paremmin järjestykseen: tehtävälista. Perkele miten käytännöllinen apuväline käytännöllisten asioiden hallinnointiin, melkein kuin mind map! Otan vain kynän ja kirjoitan allekkain paperille kaikki asiat, joita tulee saada tehtyä ennen lähtöä. Hoidetun asian saa sitten raakata yli. Minun elämästäni vaihtoonlähtijänä saa aika hyvän käsityksen, kun katsoo tätä laatimaani listaa:

lähetä ilmoittautumislomakkeet yliopistolle Madridiin CHECK
hae Erasmus-tuki CHECK
hae muutos opintotukeen CHECK
irtisano kämppä vuoden loppuun CHECK
pyydä työpaikalta opintovapaa CHECK
osta lento Madridiin CHECK
hanki matkavakuutus
ano passi CHECK
osta rinkka
hae Sikainfluenssarokotus


Lisäksi on tietty kaikkea pientä hoidettavaa ja ostettavaa, mutta tuossa tärkeimmät. Ja kuten näkyy suurin osa on jo CHEKED-tilassa! Rahoituksesta sen verran, että Erasmus -apuraha 5kk vaihdolle on tällä hetkellä 1.400€, ja lisäksi olen säästänyt palkoistani siivun, ja lähestynyt Konnevetiläistä pankkiiria nöyrästi hattu kourassa. Näillä eväillä budjetin pitäisi olla kohtuullisessa kunnossa.

---------------

Jotenkin musta tuntui että tarvitsen rinkan. Todellinen travelleri tarvitsee rinkan. Mun täytyy saada rinkka. Hyvän rinkan, ei mitään paskaa. Kävin paikallisessa erämiesliikkeessä Partioaitassa testailemassa erilaisia vaihtoehtoja, ja totesin Deuter Aircontact 70+15 -rucksackin olevan selälleni sopiva. Rinkka asettuu tukevasti olalle eikä roiku hartioilla, ja lantiovyön saa tukevasti oikealle korkeudelle. Muut testaamani, Haglöfs ja Osprey, no mitä niistä nyt voi sanoa: alaluokkaisia ;) Partioaitan hinta Deuterille on lähes 270 euroa, joka on kyllä aika nihkeä. Tilasin vastaavan tuotteen OutdoorGB:stä, jossa hinta oli satasen verran edullisempi (170€ +postit 20€). Sinällään mä olisin ollut halukas maksamaan liikkeessä saamastani erittäin ystävällisestä ja asiantuntevasta palvelusta vaikka jonkin verran enemmän, mutta satanen on liikaa. En ole täysin varma kuinka paljon Partioaittaa lohduttaa potentiaalisen myynnin vaihtuminen kehuiksi. No lämmittäähän se, tietenkin.

Vakuutuksien kanssa mä olen ollut hieman ihmeissäni. Suomessa vakuutusyhtiöt eivät ilmeisesti tarjoa 6kk matkavakuutuksia lainkaan. Aika omituista, kun ottaa huomioon että tarvetta kuitenkin on. Yleinen periaate on se, että vakuutuksella on maksimiaika, jonka jälkeisestä ajasta maksetaan erillisen hinnoittelun mukaan tavallaan kuukausi kerrallaan. Lähivakuutuksella tarjous ensimmäiselle 3 kuukaudelle on jotakuinkin 60€ (sekä henkilökohtainen että matkatavaravakuutus), ja seuraavista 3 kuukaudesta maksu on jo peräti 200€ paikkeilla. Mitä v***ua? Eli maksaisin viimeisistä kolmesta kuukaudesta yli kolminkertaisesti? Tapiolassa - jonka tarjous koko ajalle on n. 305€ - kysyin vaihtoehtoa, jossa ottaisin vakuutuksen kahdesta eri firmasta. Jos ensimmäiset kuukaudet kerran ovat niin halpoja, otan ensin firmasta A 3kk vakuutuksen, ja kun se umpeutuu, otan firmasta B 3kk vakuutuksen. Muija katseli hölmistyneenä, soitteli puhelun, ja änkytti ettei se oikein onnistu. Miten niin ei onnistu, käy vissiin kiristelemään tällainen epärehellisyys. En ole maksamassa 300 euroa vakuutuksestani. Menen Lähivakuutukseen ja otan sieltä 3kk nuorisovakuutuksen hintaan 61,75€, ja turvaan näin ensimmäiset kolme matkakuukautta. Kun vakuutus sit huhtikuun puolessa välissä umpeutuu, otan uuden vakuutuksen vaikka netin kautta loppuajalle. Säästän yli 100e, tai ainakin tulee hyvä mieli jos ei muuta.

Joo, mut näin. Aloitin siis vaihtoblogin kirjoittamisen. Tämä on tarkoitettu yhtä paljon itselleni, saan jonkinasteisen taltion vaihtoajastani, ja kaikille muille joita joskus saattaa kiinnostaa mitä mulle kuuluu. Pyrin päivittelemään blogia säännöllisesti, ellei mua tyyliin tapeta tai raiskata heti kun laskeudun Madridiin. Tällainen vaalea tyyppi on kuitenkin aika kuumaa tavaraa siellä tummien latinojen keskellä.

musiikki: Merz - Presume Too Much

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Lukiessani Antin tuskasta matkavakuutuksia kohtaan, koen suurta myötätuntoa. Olen itsekin saanut useita harmaita hiuksia noiden vakuutuksien takia, sillä joka ikinen kerta asuessani ulkomailla (parhaillaan siis viides kerta käynnissä) ei vakuutusasiat ole menneet putkeen.

Eniten päähän ottaa se kerta, kun asuin Ranskassa. Minulle ei tosiaan sattunut mitään eikä mitään hävinnyt Ranskassa oloni aikana. Kuitenkin lentäessäni joulukuisena kylmänä päivänä takaisin Pohjolaan, rinkkani ei tullutkaan lentokoneeni mukana. Tämän takia soitin vakuutusyhtiöön, jotta saisin päiväkorvauksia siitä, että matkatavarani (joissa siis oli KAIKKI mahdollinen tarpeellinen, mitä naisena vain voin tarvita) eivät tulleet ajallaan ja oli vain kaksi päivää jouluaattoon. Tällöin sain kuulla todellakin ilouutisia: matkavakuutus maksaa päivittäistä korvausta matkatavaroiden viivästymisestä AINOASTAAN silloin kun lennän Suomesta ulkomaille, mutta ei toisinpäin. Matkavakuutuksesta ei siis herunut penniäkään. Tällöin laskin ainakin sataan ja mietin hartaasti, että minkä hemmetin takia edes otinkaan koko matkavakuutusta. Rinkkani onneksi tuli parin päivän jälkeen onnellisesti takaisin Suomeen ja lentöyhtiö lähetti minulle pahoittelunsa ja 10 euron alennuslipukkeen seuraavista lennoista. On varmaan sanomattakin selvää, että en varannut kyseiselle lentoyhtiölle seuraavia lentoja.

Näin jälkeenpäin voisin kuitenkin sanoa, että se matkavakuutuksen ottaminen kannattaa aina. Vaikka Suomessa ei koskaan tapahtuisikaan mitään, niin reissussa valitettavasti aina sattuu ja tapahtuu kaikkea. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat kaksi Samin luokkalaista, jotka Vietnamissa vaihdossa ollessaan joutuivat käymään viikon ajan päivittäin yksityisklinikalla lääkärissä ja verikokeissa Dengue-kuumeen takia. Ilman matkavakuutusta noiden käyntien kustannus olisi ollut useita tuhansia euroja, joten tässä vinkki Aasian reissaajalta: ota Antti se matkavakuutus!

AsH kirjoitti...

Joooooo, mä otin 3kk nuorisovakuutuksen... ja sit kun se alkaa loppua niin mä mietin et mistä loppuaika. Ehkä joku toinen yhtiö... nyt on Lähivakuutukselta. Joku alle 70e 3kk, eli hyvä hinta. Kuitenkin parempi katsoa (eli ottaa vakuutus) kuin katua, koska se mahdollinen katuminen on aika kallis juttu :)

Lähetä kommentti