tiistai 18. toukokuuta 2010

Lisboa

Huhuh, parina viime viikkona ei ole tullut blogia päivtettyä... ohjelmassa on ollut aika paljon muuta: Kävin Lissabonissa, Anni saapui Madridiin ja Me kävimme Portossa. Mä nyt nopeasti (vittu kun sujuiskin nopeasti, mut tää bloggerin kuvanlataaminen aiheuttaa todella pahaa kiristelyä... miksi koskaan aloin käyttämään blogger.comia :S) heitän pari kuvaa Lissabonin matkasta, ja myöhemmin raportoin Porton.

Lissaboniin mun piti mennä Buin kanssa, mutta hänelle tuli odottamattomia esteitä, joten läksin matkaan yksin. Hostellina Alfama Patio Hostel, joka on kyllä suositeltava, ja hyvällä paikalla Alfaman vanhassa kaupungissa. Ystävällinen henkilökunta ja järjestettyä ohjelmaa joka ilta... mm. grillibileet live-DJ:llä lauantaisin.


Alfama, vanhin kaupunginosa, joka selvisi 1750-luvun maanjäristyksestä, lähes koko loppukaupungin tuhoutuessa. Kapeita ja jyrkkiä katuja pitkin käveleminen on aika tunnelmallista.

X

Lissabonin keskusta jakautuu oikeastaan kahteen osaan: alaosaan Baixaan ja yläosaan Chiadaan (ja Bairro Altoon). Baixasta ylös voi kulkea Santa Justan hissillä. Itse tosin preferoin pientä ylämäkikävelyä, sillä vitutti jonottaa hissiin about 1.000 matureturistin kanssa. Mitenkähän tuntui, että Lissabon olisi ollut täynnä 60-150 -vuotiaita turisteja, ei niinkään nuorempia(?)

X

Chiadasta, Baixa-Chiadan metropysäkin vierestä, löytyy kahvila nimeltään 'A Brasilaira', joka oli yksi Fernando Pessoan kantapaikoista Lissabonissa. Pessoa on yksi Portugalin rakastuteimmista runoilijoista/kirjailijoista... kerrassaan loistava. Mies rakasti Lissabonia, eikä juurikaan poistunut kaupungista elämänsä aikana. A Brasileiran edessä on miehen kunniaksi pystytetty patsas.

X

Näkymää punakattoisen kaupungin ylitse. Vasemmalla kukkulalla näkyy Sao Jorgen linnoitus... joka jäi väsymyksen ja ajanpuutteen vuoksi väliin. Noita mäkiä kaupungissa riittää, se on rakennettu seitsemälle kukkulalle. Otti suht koville puristaa mäkiä ylös kolme päivää.

X


'Tejo Bar' Alfamassa. Oli kuulemma alueen parhaita baareja, mut nää portugalilaiset ei vissiin kamalasti ulkomuodolla koreile. Tätäkin erottaa tavallisesta asunnosta ovenpielen pieni kyltti, jossa lukee baarin nimi.

X

"Minä olen Soledad, argentiinalainen meribiologi, joka tutkii antarktiksen ekosysteemiä."
"Moi, minä olen Antti, löysin nenästäni aamulla vanhaa ruokaa."

Joo, hostellissa tapasin mukavan argentiinalaisnaisen, joka oli lomailemassa Portugalissa ja odottamassa poikaystävänsä paluuta Egyptistä (sukeltamasta). Sole pyysi mua mukaansa Sintraan, pieneen Unescon World Heritage -leimasimella iskettyyn kaupunkiin lähellä Lissabonia. Hyvä että pyysi, sillä mesta oli aika siisti. Kuvassa maisemaa maurilaisesta (muslimi) linnoituksesta..

X



Toinen hieno paikka Sintrassa oli Quinta da Regaleira, hulppea palatsi ympäröivine puutarhoineen, jonka oli rakennuttanut lievästi tärähtänyt brassimiljonääri, jolla oli selvästi lapsenomainen visio. Paikka on aika satumainen, itselle tuli mieleen hieman merirosvosaari. Luolastoja, tähystystorneja, kaivoja, jotka paljastuvat portaikoiksi, joen ylitse johtavia kivipolkuja... piluuuuuuuuu! Kartanokin on ihan ok, kohokohtana pieni kirjasto, joka on näkemisen arvoinen. Junalippu Sintraan ja takaisin maksaa vain kolmisen euroa.

X

Pidin siitä, että missä tahansa kaupungissa saattoi nähdä vanhoja ja rapistuneita rakennuksia, joiden katoilla kasvaa heinää. Tämä uuden ja rapistuneen kontrasti tuli tosin vielä vahvemmin esiin Portossa.

X



"Aika suloista" ajattelin ensin ja otin kuvan. Sit kävelin hieman eteenpäin ja näin toisen tyypin joka kerjäsi samalla metodilla... ja sitten kolmannen. Oksettavaa.. mä kun luulin että tässä olisi jotain aitoa. (ihan kuin näissä kerjäläisissä olisi mitään aitoa missään olosuhteissa). Teki mieli puristaa rottakoiran pää kun kananmuna. Siinähän olis ihmetellyt.

X

Metro toimii hyvin Lissabonissa, mutta trameissa on kulttuuria. Tramilinjaa seuraamalla pystyi suunnistamaan hyvin muuten niin sokkeloisessa Alfaman kaupnginosassa. Rataa seuraamalla päätyi lopulta Baixaan, keskustaan.

X

Figueiran aukio Baixassa. Ei mikään spektaakkeli, mutta otin kuvia. Vinkki: bongaa kodittomia nukkumasta ilmanvaihtoritilän päältä!

X


Viimeisenä päivänä otin tramin Belémin kaupunginosaan. Kaikki olivat suositelleet. Alue on kuutisen kilomteriä keskustasta, joten käveleminen ei napostellut. Täältä tutkimusmatkailijat lähetettiin matkoilleen aikanaan. Muutamia merkittäviä nähtävyyksiä, kuten Jeronimos-luostari kuvassa. Myös Belemin torni ja tutkimusmatojen muistomerkki. Mä kuitenkin petyin, sillä alueen yleisfiilis oli tylsä ja tunnelmaton. Asfalttiaukio, jossa oli muutama must-see-place. Jos aika on yhtään tiukilla, en menisi tänne.

Belémissä on myös kuuluisa leipomo, joka valmistaa Pasteis de Belémejä, portugalilaisia kermaleivoksia. Yleensä nimi on 'Pasteis de Nata', mutta tässä leipomossa on jotain erityistä... ainakin imago. Itse söin ainakin 8 kermaleivosta eri paikoissa, enkä nostaisi Belémin versioita mitenkään erityisasemaan. Hyviä toki, että jos kiinnostaa jonottaa. Muutenkin Portugalin leivokset ovat erinomaisia, vertautuvat aika hyvin suomalaisiin. Kannattaa maistella enemmänkin.

X


Harvinainen Mosambikin-kelluva-merirotta Oceanariumissa Parque das Naçõesin läheisyydessä. Puisto on aika vaikuttava... moderni alue, joka rakennettiin vuoden 1998 maailmannäyttelyä varten. Oceanarium on yksi maailman suurimmista lajissaan. Paljon akvaarioita, joissa uiskentelee haita, rauskuja... ja joitain alempiarvoisia kaloja. Metro vie suoraan paikalle, pysäkki Oriente.

X

Joo, mutta tällaista. Muuten voisi sanoa että aika köyhä on tilanne. Käytin rahani aika finaaliin liian nopeasti, ja nyt olen hieman PA. Ajatuksena olisi käydä vielä San Sebastianissa, mutta joutuu ehkä arvioimaan tilin lukemien valossa uudelleen.

Tästä tähän,

Antti.

musiikki:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti