sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Metro de Madrid

Jos mulla joku lappu on näinä kahtena ensimmäisenä viikkona on ollut kädessä, niin se on ollut Madridin metrokartta (tavallisen katukartan lisäksi tietenkin). Kaupungin metroverkkoa sanotaan yhdeksi parhaista maailmassa, ja se ei varmastikaan ole liioiteltu kehu. Varsinaisen kaupunkialueen lisäksi yli 280 kilometrisen metroverkon kattoalueelle kuuluu monia pienempiä lähikaupunkeja, kuten Getafe ja Alcorcón (molemmat yli 10km päässä Madridista). Myös Barajasin lentokentälle pääsee metrolla!

Metron suosio ei ole ihme kun miettii muita mahdollisia siirtymismuotoja. Pyöräilykaupunkina Madrid on ihan sysipaska; olen nähnyt tähän mennessä yhden pyöräilijän kaduilla (Retiro-puistoa ei lasketa). Polkupyörien ystävät ovat monesti järjestäneet pieniä tempauksia, joilla he ovat vaatineet oikeuksiaan ja puhuneet pyöräilyn puolesta. Mutta ilmeisen turhaan. Autoja on paljon, mutta ne ovat toki rajoitettu mahdollisuus monille, kuten nuorille tai opiskelijoille. Käveleminen tuntuu olevan poissuljettu vaihtoehto kaikille. Diegolle oli vaikeaa jopa arvioida sitä millainen matka on yksi kilometri, ja kuinka kauan sen kävelemiseen menee... metroa käytetään jopa yhden pysäkkivälin matkoihin, eli puhutaan lyhimmillään parista sadasta metristä. "Miksi kävelisin, kun metro toimii niin hyvin, ja olen maksanut kalliin kuukausikortin?". Ja jos metro ei kulje (esim. öisin), bussit liikennöivät varmasti.

No tottahan se on, metro toimii hyvin ja on erittäin kätevä. Metrot ja laiturit ovat erittäin siistejä ja rauhallisia... vartijat partioivat ympäriinsä ja kamerat taltioivat tapahtumia. Päiväaikaan muutaman minuutin välein kulkevat metrojunat sahaavat pitkin yhtätoista rataa, jotka risteävät toisensa monilla asemilla. Illalla metrot menevät vähitellen kiinni kahteen mennessä ja aukeavat uudelleen aamun koittaessa. Kulkeminen on helppoa, kunhan alkuhämmennyksestä pääsee eroon. Katsoo vain radan pääteaseman, ja jos suunta on oikea hyppää kyytiin. Yksittäinen matka on euron luokkaa, mutta useimmat ostavat kuukausikortin jota saa käyttää rajoituksitta.

Oma kämppäni on kartassa jossain Islas Filipinasin (oranssi linja 7) ja Canalin (punainen linja 2) metroasemien välissä. Canalilta pääsee suoraan keskustaan Solille, aikaa menee ehkä vartti. Jos on tylsää voi kuunnella musiikkia mp3-soittimella, tai katsella muita matkustajia. Mä olen metron fani.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti