keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Porto 19.5.-22.5. ft. Anni


Porto on todella hieno kaupunki, näin neljän päivän kokemuksella. Miksi? Mä mietin aika pitkään, kuinka ilmaista lyhyesti ja ytimekkäästi kaupungin viehätyksen perusta. Tulin siihen tulokseen, että pienen Porton katuja kävellessä yleinen tunnelma on niin intiimin lämmin, että kaupungille muodostuu oma sympaattinen ja tunnelmallinen persoonansa, jollaisesta moni muu kaupunki (potentiaalista huolimatta) saa vain haaveilla. Toki, kaupungin persoona ei tietenkään ole mikään objektiivinen totuus, vaan enemmänkin henkilökohtainen mielipide... mutta minä suosittelen Portoa milloin tahansa vaikkapa vertailussa Lissaboniin.

Porto on aika pieni paikka, 200.000 asukasta kaupunkialueella, että mistään suurkaupunkifiiliksestä on turha puhua. Lonely Planet -tason nähtävääkin on samassa suhteessa aika vähän, päänähtävyydet voi kiertää vaikka päivässä, jos pitää kiirettä (ne ovat suurimmaksi osaksi vielä aika pienellä alueella). Kuitenkin vielä neljän kokonaisen päivän jälkeen meille jäi läpitunkeva fiilis, että tekemistä olisi ollut vaikka kokonaiseksi viikoksi.

Nina Lindenbergeriä on kiittäminen muutamasta arvokkaasta vinkistä kaupungin suhteen: kiitos Nina!

Porton hienoutta ei voi purkaa yksittäisiksi nähtävyyksiksi, tai kohteiksi, joihin sen arvo perustuu. Kaupunki on yhtä kuin yksityiskohtiensa summa... tässä kuitenkin yritystä listata top-10 -syyt, miksi vierailla siellä:

1. Douro-joki, joka halkaisee kaupungin kahteen osaan. Joen yli kulkee useita siltoja, joista Ponte Luis I on ehdottomasti siistein. Aurinko laskee iltaisin kauniisti jokea pitkin, voisiko jopa sanoa romanttisesti.


2. Pienet vintage- ja muut pikkuliikkeet Rua de Cedofeitan ja Rua do Almadan välissä. Ja myös Rua de Miguel Bombardalla. Paljon pieniä käsitöitä, vaatteita, postikortteja... pikkujuttuja, ja mukavan fiiliksen saattelemana. Anni oli täällä (yllättäen) enemmän innoissaan kuin minä... mut kyl mäkin arvostin!

3. Joen etelä-puolen port-viinitilat. Tänne ei Annin kanssa onnistuttu menemään, mutta olen varma että olisi maistunut. Viinikellarit sulkevat ovensa jo 18 aikaan illalla, oltiin n. 2 tuntia myöhässä. Eli mestoille aikaisemmin -> päiväkännit.

4. Katujen varsia koristavat kauniit rakennukset. Asuttujen talojen välissä on paljon hylättyjä, vuosia tyhjillään olleita aavemaisia asumuksia, joista ikkunat ja ovet on tilkitty laudoin tai muilla keinoilla. Tyhjistä taloista virtaavan viileän ilman voi tuntea ihollaan, kun niistä kulkee ohi kuumalla ilmalla.


5. Atlantin valtameri on pienen bussimatkan päässä. Ja onhan se aika kaunis, vaikken suureksi biitsiystäväksi tunnustaudukaan. Bussipysäkiltä rannalle on noin 50m.


6. Kynttilänvaloa ja hyvää musiikkia tulvivat pienet kahvilat ja ravintolat. Ilmeisesti täällä Iberian niemimaalla ei ole niin tarkkaa noiden paloturvallisuusmääräyksien kanssa. Monessa paikassa intiimin valaistuksen tarjosivat kynttilät... joka on ainakin suomalaiseen makuun erittäin eksoottista ja tervetullutta tunnelmaa. Söimme yhtenä iltana Ninan suosittelemassa nimettömässä ravintolassa Rua da Galeria de Parisilla, joka oli aivan mieletön, tosi hieno vessojen sisäänkäyntejä myöten. Ruokalistoja ei ollut, vaan tarjoilia tuli pöydän viereen kertomaan mitä sinä iltana tarjottiin. Söimme valikoiman paikallisia tapaksia, olisiko ollut 7 erilaista, ja pääruoaksi entrecôte mulle ja Annille kalaa. Koko setti 15€/syöjä.


7. Portugalilaiset leivokset, joiden ylivoima surkeisiin espanjalaisiin kilpailijoihinsa on hämmästyttävä. Itse asiassa portugalilainen leivoskulttuuri vertautuu aika hyvin suomalaiseen. Kermaa, lehtitaikinaa, mausteita (mm. kanelia), sokeria, hilloja; siinä missä espanjalaiset luottavat banaaliin yhdistelmäänsä jauho+sokeri+ei muuta... kaikessa. (mä olen maistanut ainakin 14 erilaista espanjalaiskeksiä/-leivosta, jokainen maistuu samalla pahalla tavalla tyhjänpäiväselle massalle). Portugalilaiset leivokset ovat maailmankuuluja, miksei vähintään yhtä hyvät suomalaiset leivokset voisi olla matkailuvaltti täällä vieraileville matkaajille?

8. Tuoretorit (kuten Mercado do Bolhão) , joissa myydään vihanneksia, lihaa, kalaa, leipää, kukkia... kaikkea.


9. - 10. en keksi. Piluuuuuuuu! Olisi pitänyt laittaa top-8 :-(


Ainakin näistä kymmenestä tekijästä muodostuu Porton hurmaava ilmapiiri. Varoituksen sanana sen verran, että kaupungissa matkannut kaverini sanoi Porton yöelämän olevan aika laimeaa... saattaa olla noinkin, oma matkani oli pariskuntamatka, joten kamalasti ei ole kokemusta bilettämis-skenestä. Eipä tuota kamalasti kannata kysellä Madridinkaan osalta, en ole juurikaan innostunut.

Minä paheksumassa riikinkukkoa

Musiikki:

1 kommentti:

Nina kirjoitti...

Jee, ihanaa luettavaa! Sun tuntemukset kaupungista on hyvin samanlaisia kuin omani. Siinä kaupungissa on joku koukku, jonka takia sinne haluan palata aina vain (ei, koukku ei ole portugalilaiset miehet).

Mitä tulee yöelämään, sitä on, mutta kävijän pitää tietää oikeat paikat. Rua Galeria de Paris klo 24 jälkeen, Praca Parada Leitao samaan aikaan. Näiden jälkeen yö/aamu jatkuu klubeilla, jotka on aika hyvin jemmattu. Ehkä juuri yöelämän ug-meno tekee siitä paljon paremman kuin Lissabonin.

Toi kaupungin tunnelma, siinä on jotain mihin en ole muualla törmännyt. Osittain sen tekee ihmiset, mutta kaupungin sielussa ja historiassa on jotain sellaista joka tunkee lävitse. Aavemaisuus voisi olla sana.

O Porto, o Porto.

Lähetä kommentti